fbpx
32.7 C
Chișinău
23 iulie 2024

CNAM dă de înțeles că nu mai are bani pentru pacienții internați cu Covid-19

- Publicitate -

Spitalele din Moldova au cheltuit mai mulți bani pentru pacienții internați cu Covid-19 decât a planificat Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) să cheltuie pentru ei, relateaza sanatateinfo.md

În plus, spitalele au tratat mai mulți pacienți decât a fost stabilit în contractele cu finanțatorul public. Autoritățile centrale din sănătate spun că din acest motiv s-ar fi format datorii față de spitale și că acum urmează să găsească o soluție pentru a le acoperi.

La rândul său, CNAM afirmă că și-a onorat toate obligațiile contractuale față de spitale, iar problema datoriilor a apărut după ce în primăvară a fost mărit tariful pentru un caz de Covid-19 tratat.

Datoriile pe care le-ar fi acumulat CNAM față de spitale pentru cazurile de Covid-19 tratate pe parcursul acestui an au devenit subiect public după ce ieri edilul Capitalei a anunțat că finanțatorul are datorii față de spitalele municipale. Astăzi, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a fost obligată să răspundă la subiect jurnaliștilor adunați la un eveniment public. Nici unul, nici altul nu au anunțat însă care e valoarea acestor datorii, dacă a fost făcută o evaluare a lor, și câte spitale înregistrează această problemă.

„Datoriile sunt vechi. Vin din perioada care era mai acută, februarie, martie când au existat mai multe cazuri de Covid-19, care nu au fost soluționate până în acest moment. Încercăm să vedem care ar fi posibilitatea ministerului de a ajuta aceste spitale și să vedem de unde vin aceste datorii. Nu toate cazurile soluționate de Covid au fost plătite exact conform contractului. Unele dintre ele au costat mult mai mult decât este stipulat în contract. În spitalele terțiare un caz de Covid-19, un caz din TI poate ajunge la 70 și 100 de mii de lei, pe când costul din contract pentru un caz este mult mai mic”.

În același context, ministra a lăsat să se înțeleagă că datoriile s-ar fi acumulat în unele spitale din cauza managementului deficitar.

Sănătate INFO a intervievat mai mulți directori de spitale, întrebându-i cu cât le este dator CNAM-ul.

Spre exemplu, la Spitalul Republican din Bălți au fost cu aproape 600 de pacienți mai mulți decât scrie în contract, spune directorul Serghei Rotari.

„Noi avem contract cu CNAM pentru 3.500 de cazuri pe care trebuie să le tratăm în acest an. Dar deja în primele 8 luni, am depășit numărul 570 de cazuri. CNAM-ul a spus că ne achită și aceste cazuri. Ideea este că un caz Covid-19 poate costa și 18 mii de lei, dacă pacientul ajunge în terapie intensivă, unde primește un tratament mai complex, iar din acest motiv se poate afla mai mult timp în spital”, a declarat Serghei Rotari redacției.

Managerul Institutului de Medicină Urgentă Mihai Ciocanu spune că CNAM a plătit pentru toate cazurile de Covid-19 pe care le-a tratat instituția conform contractului, însă tarifele, chiar dacă au fost mărite în primăvară, oricum sunt mai mici decât necesarul real, cu aproximativ 700 de lei.

 „Dacă aplicăm acest principiu, pe care îl solicităm, pentru cele 4 mii de cazuri tratate de la începutul pandemiei este necesar ca CNAM să ne mai aloce 27 de milioane de lei. De asemenea, am plătit suplimentar aproximativ 10,5 milioane de lei, din surse generale, pentru concediile persoanelor implicate în tratamentul pacienților cu Covid-19. Această diferență s-a creat, deoarece concediile se calculează din salariile totale ale angajaților, care în 2020 și primele luni ale anului 2021 au fost cu 100% mai mari pentru cei care lucrează în secțiile Covid-19”, a explicat Mihail Ciocanu.

Și Spitalul Raional Orhei a tratat mai mulți pacienți decât prevede contractul cu CNAM pentru 2021.

„Avem cu 145 mai multe cazuri tratate. În contract sunt stipulate 2.050 de cazuri pentru tot anul. Vom solicita de la CNAM plata și pentru aceste cazuri”, ne-a declarat Elena Palanciuc, vicedirectorul spitalului.

Responsabila de presă de la Spitalul Clinic Republican, Marina Zibliuc a declarat pentru Sănătate INFO că CNAM-ul nu are datorii față de spital. De la începutul acestui an la SCR s-au tratat de Covid-19 1.733 de pacienți, pentru care finanțatorul a plătit integral.

Managerul Spitalului Raional Edineț, Anatolie Guțu era în drum spre Ministerul Sănătății când l-am contactat telefonic. Subiectul, pe care urma să-l discute erau datoriile CNAM pentru serviciile medicale acordate pacienților cu Covid-19.

Explicația lui a fost asemănătoare celorlalte – cazurile costă mai scump și pacienți au fost mai mulți. Potrivit contractului încheiat cu CNAM pe 31 decembrie 2020, Spitalul Raional Edineț a fost contractat anul acesta pentru Programul Infecția cu Coronavirus de tip-nou cu 5.473 de lei pentru un caz tratat. În total, în acest an urmau să fie tratați de Covid-19 2.500 de pacienți.

Pe 7 mai, Spitalul de la Edineț a semnat cu CNAM un acord adițional, iar un caz de Covid-19 tratat a început să fie plătit cu 8.932 de lei.

Nina Postu, directorul Spitalului Raional Rezina a afirmat pentru Sănătate INFO că în acest moment instituția pe care o conduce nu tratează pacienți cu Covid-19. Însă, în contractul cu CNAM au convenit să ofere servicii medicale pentru 500 de pacienți. Deocamdată, s-au tratat doar 218.

Aceeași situație este și la Fălești, unde secția Covid este acum închisă. În contractul cu CNAM, spitalul urma să trateze în acest an 1.600 de pacienți.

La rândul său, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial, CNAM declară că nu are datorii față de instituțiile medicale, însă ar fi necesară rectificarea Legii Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru a majora cheltuielile fondului de bază, inclusiv pentru tratamentul infecției COVID-19, întrucât „majoritatea instituțiilor medico-sanitare publice contractate pe Programul special „Infecția cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19)” au supraîndeplinit volumele contractuale privind programul respectiv”.

CNAM precizează că până în acest moment și-a onorat obligațiile contractuale, efectuând lunar plăţile în avans în mărime de până la 80% din 1/12 parte din suma contractată.

„De asemenea, pentru perioada ianuarie-iulie, CNAM a achitat integral, în volumele prevăzute de contract, la finele lunii următoare perioadei de raportare, pentru serviciile medicale raportate și facturate de către prestatorii de servicii medicale”, se arată în comunicat.

Totodată, CNAM-ul declară că „odată cu majorarea tarifului – 8.932 lei pentru tratamentul pacienților confirmați cu COVID-19, aprobat prin Ordinul comun al MSMPS și CNAM din 26.04.2021, s-a impus necesitatea revizuirii în măsură deplină a volumului mijloacelor financiare destinate acoperirii cheltuielilor suportate de instituțiile medico-sanitare publice pentru tratamentul pacienților cu COVID-19”.

Sănătate INFO a trimis astăzi o solicitare către CNAM în care a întrebat care este suma restanțelor pentru cazurile tratate de Covid-19, câte spitale nu și-au primit banii pentru toate cazurile de Covid-19 tratate, care sunt acestea, câte spitale și care dintre ele și-au primit banii pentru cazuri tratate de Covid-19, parțial, și câte au primit integral. Vom publica răspunsurile imediat ce le vom primi.

La sfârșitul anului trecut, când a fost adoptată Legea Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru 2021, CNAM anunța că cea mai mare creştere, cu peste 1 miliard 655 de milioane de lei sau cu 39,5% faţă de suma aprobată anul trecut a fost  planificată pentru asistenţa medicală spitalicească. Suma totală planificată pentru acest tip de asistenţă medical, potrivit legii, depășește 5 miliarde 847 de milioane de lei, aproape jumătate din bugetul total adoptat. Potrivit CNAM-ului, acest fapt urma să permită acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor acordate de unităţile de primiri urgenţe, a cazurilor de chirurgie de zi, precum şi a serviciilor din cadrul programelor speciale.

De asemenea, Legea fondurilor AOAM pentru 2021 prevedea acoperirea cheltuielilor aferente majorării cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a salariului de funcţie al personalului angajat în instituţiile medico-sanitare publice, precum și a cheltuielilor destinate sporului pentru motivarea personalului antrenat în acordarea asistenţei medicale persoanelor cu COVID-19.

Trebuie citit

Cuvintele și legile contează. Ce vrea comunitatea LGBTQ+?

Să fii persoană queer  înseamnă să înfrunți stereotipuri, prejudecăți, discursuri de ură. Majoritatea oamenilor din Republica Moldova sunt intoleranți față de persoanele LGBTQ+ și...

Renato Usatîi: Moldova poate fi salvată doar prin dictatura ordinii în interesul statului și dictatura responsabilității față de cetățeni

Publicitate politică Dictatura ordinii în interesul statului și dictatura responsabilității față de cetățeni sunt doi piloni de bază asupra cărora va insista președintele ”Partidului Nostru”,...

Orășelul Fotbalului la Bălți și Comrat – o nouă promisiune realizată de Renato Usatîi

Publicitate politică Amatorii de fotbal din Nordul și Sudul Republicii Moldova pot urmări cele mai importante meciuri ale Campionatului European de Fotbal pe ecrane mari,...

Renato Usatîi anunță primele lucruri pe care le va face în calitate de președinte al țării – dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate și reîntregirea Moldovei

Publicitate politică Primele lucruri pe care le va face Renato Usatîi în calitate de președinte al țării este să dizolve Parlamentul, să organizeze alegeri legislative anticipate și...

Cele mai recente știri

Cuvintele și legile contează. Ce vrea comunitatea LGBTQ+?

Să fii persoană queer  înseamnă să înfrunți stereotipuri, prejudecăți, discursuri de ură. Majoritatea oamenilor din Republica Moldova sunt intoleranți față de persoanele LGBTQ+ și...

Renato Usatîi: Moldova poate fi salvată doar prin dictatura ordinii în interesul statului și dictatura responsabilității față de cetățeni

Publicitate politică Dictatura ordinii în interesul statului și dictatura responsabilității față de cetățeni sunt doi piloni de bază asupra cărora va insista președintele ”Partidului Nostru”,...

Orășelul Fotbalului la Bălți și Comrat – o nouă promisiune realizată de Renato Usatîi

Publicitate politică Amatorii de fotbal din Nordul și Sudul Republicii Moldova pot urmări cele mai importante meciuri ale Campionatului European de Fotbal pe ecrane mari,...

Renato Usatîi anunță primele lucruri pe care le va face în calitate de președinte al țării – dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate și reîntregirea Moldovei

Publicitate politică Primele lucruri pe care le va face Renato Usatîi în calitate de președinte al țării este să dizolve Parlamentul, să organizeze alegeri legislative anticipate și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.