Cândva acest săptămânal avea numai în raionul Orhei peste 20 mii de abonați și era citit aproape în fiecare familie.
Totul era bine și frumos până ce în țeapa ziariștilor au nimerit mai mulți șperțari din elita PDM și a PLDM. Primarul orașului, Ion Stratulat, PDM, făcea escrocherii cu terenurile libere din oraș, Petru Știrbate, PLDM, și Oleg Vasilcan, PCRM, au acaparat ilegal, prin persoane terțe, terenuri de construcție: unul pe malul iazului, al doilea, lângă stadion, pe un teren de joacă pentru copii. Mai pe scurt „Plaiul Orheian” a devenit mult mai interesant în ultimii ani de existență pentru cititori, dar nu și pentru cei luați în furci.
După ce Ion Stratulat a pierdut unul după altul 3 procese de judecată, pornite contra „Plaiului Orheian”, și-a pus gând rău pentru a demite redactorul-șef. De ce să nu aleagă în această postură pe unul de-al lor, ascultător?
Lovitura de grație au decis s-o dea pe data de 20 mai 2010 prin convocarea unei ședințe extraordinare a CR Orhei, reușind să adune circa 17 semnături din 35 (era necesar să semneze o treime din consilieri). Întrebarea pe ordinea de zi era unica… „Cu privire la activitatea ziarului „Plaiul Orheian”. Atunci, brigada aceasta frumușică de consilieri, subsemnați ai declarației și-au stors veninul din suflet, cum au putut, ca, la sfârșit, să nu reușească demiterea redactorului.
Atacurile asupra „Plaiului Orheian” și a redactorului-șef au durat până la 17 decembrie 2013. Nu s-a reușit lichidarea decizională a publicației, dar nu și cea juridică. Multă șampanie nu s-a băut după aceasta. Atunci „Opinia liberă” împlinea aproape un anișor, o vârstă de majorat pentru o apariție ziaristică. „Plaiul Orheian” însă nu-i lichidat de-a binelea. În pofida deciziei CR Orhei, rămâne încă activ din cauza unei datorii de peste 100 mii lei la Fondul Social. Dar cei cu musca pe căciulă nu-și mai doresc un „Plai Orheian”.
PS: Acest articol era pregătit pentru tipar, când Judecătoria Orhei (sediul Telenești) s-a pronunțat asupra modului defectuos de lichidare a „Plaiului Orheian”. CR Orhei, prin majoritate de voturi, a reușit să-și lichideze organul său de presă, fără a analiza ca fondator situația financiară a redacției. Administratorul în cazul respectiv nu poartă nici o vină, fiindcă fondatorul n-a alocat finanțe pentru a lichida restanța față de Fondul Social. Banii pierduți după procesul de judecată ar trebui recuperați de pe seama consilierilor, care au votat defectuos pentru lichidarea „Plaiului Orheian”. Cu unele amănunte vom mai reveni.