Femeile din raionul Orhei vor avea acces la servicii medicale de calitate. În incinta Centrului Perinatal Orhei a fost deschis un cabinet de colposcopie, dotat cu utilaje moderne pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și cancerului de col uterin. Acesta presupune facilitarea accesului la servicii calitative și rapide din regiunea de centru a țării.

Despre serviciile de care pot beneficia pacientele adresându-se aici au fost prezentate în cadrul unei ședințe, unde au participat medici de familie, ginecologi, dar și asistente medicale din cadrul IMSP Spitalul raional Orhei.

Specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani. Acum femeile din raionul Orhei se pot adresa pentru a afirma sau infirma suspiciunile fără să parcurgă drumuri lungi la Instituțiile Medicale din Chișinău. Acest serviciu este gratuit.

 „Avem un colposcop biocular care este un dispozitiv ce mărește imaginile de 60 de ori la nivel de col uterin. Astfel noi putem depista stările precanceroase și stadiile preclinice. Respectiv în acest mod putem trata patologia din cauza căreea la noi în țară se depistează zilnic cancer de col uterin și la fiecare trei zile decedează câte o femeie. Conform statisticilor, în țara noastră, anual se află la evidență 4500 de femei cu cancer de col uterin. În fiecare an se depistează între 300 – 350 de cazuri. Acest cabinet este o verigă ca parte integrantă a unui screening ce este un program național lansat din 2020, dar care a fost o muncă asiduă a dezvoltatorilor și a reprezentanților Centrului Mamei și a Copilului. Datorită acestui birou noi vom fi ghidați online în anumite cazuri suspecte. Vom soluționa imediat problemele cu care se confruntă femeile. Este un beneficiu pentru ele ca să nu să se deplaseze la distanțe mari. În urma acestor proceduri noi vom eradica această patologie și respectiv va scădea incidența și mortalitatea din cauza cancerului de col uterin care este foarte crunt. Vom avea mame, bunici, fiice și surori sănătoase.

Această procedură face ca să fie accesibilă pentru toate femeile asigurate și neasigurate. Cele neasigurate se vor adresa medicului de familie și vor primi o îndreptare după care vor beneficia de aceste servicii.

Vă așteptăm atunci când sunteți chemate de medicul de familie sau chiar să cereți să urmați testările respective. Vă așteptăm să confirmăm sau să infirmăm toate suspiciunile. Multe din ele sunt nepatologice. Vă așteptăm pentru că cancerul de col uterin poate fi tratat. Împreună suntem mai puternici!”, a menționat Ecaterina Stepan, doctor obstetrician – ginecolog în cadrul IMSP SR Orhei.

Andrei Vîrlan, directorul Spitalului raional Orhei susține că: „Inaugurarea cabinetului de colposcopie este unul benefic atât pentru femeile din raionul Orhei cât și din raioanele adiacente. Avem posibilitatea, prin intermediul acestui cabinet, să aplicăm o nouă metodă de screening în cancerul de col uterin și anume prevenirea cancerului în stadiile incipiente. Prevenirea acestei maladii este foarte importantă deoarece o bună parte din femei nu sunt evaluate la timp, sau chiar nu a fost posibil însă acum au această oportunitate ne dă posibilitatea să prevenim, să tratăm la timp și să stopăm complicațiile dezastruoase acestei maladii.

Avem accesibile aceste servicii cu suportul Ministerului Sănătății și a partenerilor UNFPA. S-a creat la nivel național un centru de referință și coordonare în screening de cancer de col uterin.”

Cancerul de col uterin rămâne o problemă de sănătate majoră în R. Moldova. Anual, din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani. Din 31 700 de femei din raionul Orhei au fost depistate 102 cu anormalități.

„Scopul nostru este de a apropia acest serviciu de fiecare femeie din raionul Orhei pentru ca să fie cât mai rapid diagnosticate și tratate stările sau leziunile precanceroase pentru ca nici o femeie să nu dezvolte cancer. Apelul nostru este adresat fiecărei femeie care nu are nici un simptom, se simte absolut sănătoasă, să meargă la testul Papanicolau citologic la medicul de familie o dată în trei ani și dacă sunt îndreptate la colposcopie să aibă curajul să vină deoarece colposcopia nu este o procedură dureroasă, este absolut simplă ca senzație, dar este salvatoare de vieți. Aici și astăzi, acest cabinet este dotat cu echipament de ultimă generație și este asigurat cu medic calificat, pregătit la toate etapele și în plus va avea tot suportul de la experții din Chișinău. De aceea avem toată încrederea în acest cabinet, care s-a deschis astăzi, că va face față și va salva viețile femeilor din raionul Orhei”, a declarat Uliana Tabuica, coodonatoarea centrului de referință în colposcopie, Centrul Mamei și a Copilului.   

Cabinetul de colposcopie din cadrul IMSP Spitalului Raional Orhei, a fost deschis datorită sprijinului Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii și în colaborare cu Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.