Despre înălțarea unei Sfinte Cruci din metal, de circa 16 metri, pe una din înălțimile Brăneștiului am aflat întâmplător și, deoarece e a cincea după Nisporeni, Seliște, Furceni, Molovata-Veche m-am deplasat duminica trecută la procesul de sfințire.
Exact, la ora finală au venit cei 3 preoți din parohiile Brănești, Trebujeni și Ivancea și au început ritualurile de sfințire. Însă, înainte de aceasta, ca reporter, am încercat să acumulez probele veridice pentru un eventual reportaj. Cine-s entuziaști, din ce motive au înălțat Crucea, cu ce cheltuieli au suportat? După acțiunile de pregătire către sfințire, i-am determinat. Un grup de tineri de vreo 30-35 de ani, dar parcă s-au înțeles în prealabil, nu s-au expus intervierii: „Am făcut-o pentru sat. Nu dorim să ne promovăm în mass-media”. Sincer vorbind, am rămas șocat, fiindcă pentru prima dată în cariera de ziarist nu s-a întâmplat ca niște eroi ai evenimentului să nu-mi vorbească despre faptele lor frumoase. Dar mă rog, fiecare cu icoana sa. Merită o atenție mai esențială, fiindcă, după cum i-am depistat la masa de pomenire. Sunt niște băieți tineri, energici, cu dragoste față de Dumnezeu și săteni. Corul bisericesc le-a urat, „mulți ani, trăiască, iar preoții s-au rugat pentru sănătatea lor și actul cu adevărat creștinesc.
Am mai aflat că pe acest loc pitoresc, între mai multe izvoare, cândva, strămoșii înălțaseră o răstignire din lemn. Dar au venit rușii și au distrus-o. Dar, când s-a început înălțarea crucii, constructorii nu știau despre această.
Un grup de bătrâne, prezente la sfințire mi-au povestit că crucea impunătoare va ocroti Brănești-ul de duhurile rele. Iar fiecare călător, care va vedea crucea la intrarea în Brănești, are posibilitatea de-a-și face cruce, rămânând sub oblăduirea Domnului.