STUDENȚII DE LA IAȘI RIPOSTEAZĂ CONTRA ÎNFRĂȚIRII CU RAIONUL ORHEI

0
735

Pe 25 mai 2022, Consiliul Județean (CJ) Iași a aprobat un acord de colaborare cu Raionul Orhei, la propunerea lui Dinu Țurcanu, reprezentantul partidului „ȘOR”. Acest lucru a stârnit mai multe nemulțumiri în rândul tinerilor care fac parte din Liga Studenților Iași, care îi solicită președintelui CJ Iași, Costel Alexe, să nu semneze acordul de cooperare.

Organizația consideră că membrii Consiliului Județean Iași au fost atrași într-o cursă de către reprezentanții ȘOR și le solicită să revină asupra deciziei, adoptând o nouă hotărâre prin care anulează acordul de colaborare.

Tinerii din Liga Studenților Iași specifică faptul că o strategie similară, prin realizarea de acorduri de cooperare și înfrățire, a adoptat și „primarul pro-rus al Chișinăului, Ivan (Ion) Ceban”, însă acesta a fost refuzat, în final, de către municipiul Constanța. Liga Studenților (LS IAȘI) consideră că președintele CJ Iași, Costel Alexe, trebuie să procedeze identic, după cum a procedat și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

„Formațiunea politică ȘOR este cunoscută pentru retorica moldovenistă, pro-rusă și anti-românească și rolul său de partid-balama în Parlamentul de la Chișinău. ȘOR urmărește transformarea acordului de cooperare dintre județul Iași și raionul Orhei într-un instrument de propagandă politică pentru a atrage resurse și a-și conserva și chiar crește scorul electoral la nivel local. În 2019, ȘOR a câștigat peste 52 % din numărul de consilii locale în raionul Orhei, iar la anul, în 2023, urmează din nou alegeri locale. Pe lângă miza politică locală, partidul ȘOR urmărește cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-românești și pro-europene prin asocierea cu Consiliul Județean Iași”, se arată în mesajul tinerilor.

Totodată, LS Iași menționează că, în fiecare an, de 6 aprilie, Dinu Țurcanu și alți reprezentanți locali ai ȘOR aniversează „eliberarea Orheiului de sub ocupația românească fascistă”, aducând osanale Uniunii Sovietice și invective la adresa românilor: „Anul trecut, de 23 august, Dinu Țurcanu și reprezentanții ȘOR au aniversat semnarea pactului Molotov-Ribbentrop dintre URSS și Germania nazistă, inaugurând la Ivancea un monument închinat Corpului 2 de Cavalerie «Sovietul comisarilor poporului Ucrainei» din cadrul Armatei Roșii, care s-a opus eliberării Basarabiei în 1941. Monumentul a fost ridicat de Organizația pentru apărarea drepturilor slavilor «VECE» cu sprijinul Ambasadei Rusiei la Chișinău și ajutorul financiar de 12 300 de euro din partea Consiliului Raional Orhei. VECE este o cunoscută organizație pro-rusă sprijinită de Kremlin, iar la nivel local de ȘOR, care actualmente susține narativa Rusiei privitoare la războiul din Ucraina”.

„Asocierea Consiliului Județean Iași cu partidul pro-rus și moldovenist ȘOR reprezintă un gest de gravă inconștiență politică care afectează interesele strategice românești și poziția oamenilor politici pro-unioniști și susținători ai orientării euro-atlantice a societății basarabene din stânga Prutului. Dacă nu va renunța la acest acord de cooperare, Consiliul Județean Iași va da o palmă românismului basarabean și va batjocori lupta pentru identitate și afirmare politică a românilor din stânga Prutului”, a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.