UN DEPUTAT ȘOR RESTANȚIER LA LIMBA ROMÂNĂ

0
204

Patru greșeli gramaticale într-o singură propoziție„performanța” aparține deputatei Marina Taubercare a ieșit astăzi să vorbească în cadrul unui briefing de presă despre „atacul brutal asupra moralei publice”, cu referire la marșul LGBT+ din 19 iunie curent. Deputata a ieșit în față cu o pancartă pe care este ilustrat un cuplu împreună cu un copil și care spune că „dragostea dintre un bărbat și o femeie este cheia existenței omenirii”. 

În forma de pe pancartă a propoziției apar patru greșeli gramaticale:

„Dragostea dintr-e* bărbat și femeie -* este cheia existentenței* omenirei*”.

  1. Dintr-enu se scrie cu cratimă.
  2. Înainte de verbuleste (la infinitiv – a fi) nu e necesară cratima de înlocuire (acest fapt este specific pentru gramatica limbii ruse).
  3. Se scrie corect existenței, și nu existetenței.
  4. Varianta corectă a ultimului cuvânt din propoziție esteomenirii, și nu omenirei.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR” și actuală deputată. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost, timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai „Unibank”, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Aceasta a fost reținută, dar, un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri, făcând trimitere la accesoriile de lux etalate de parlamentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.