9 secrete pe care nu ți le spune nimeni la școala de șoferi
Cunoașteți toate regulile de circulație, ai capacitatea de a reacționa la situațiile neașteptate și poți interpreta orice semn de circulație care îți apare în drum. În principiu, acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știe un șofer.
Însă, pe lângă toate acestea, un șofer bun își cunoaște mașina foarte bine și este responsabil pentru fiecare mișcare a sa. Probele teoretice şi practice de la şcoala de şoferi nu te învaţă trucuri care te pot transforma rapid într-un conducător auto de excepţie.
Dacă tocmai ai luat permisul de conducere, acest articol îți va fi cu siguranță de folos. Iată câteva detalii pe care trebuie să le ştii atunci când eşti la volan!
Obișnuiește-te cu mașina
Este foarte important să te obișnuiești cu mașina, pentru a o putea manevra corect. Fă următorul exercițiu: pune pe carosabil o sticlă din plastic fără capac, apoi treci cu roata mașinii peste ea. Această abilitate te va ajuta să te obișnuiești cu mașina.
Poziționarea corectă a oglinzii retrovizoare
Eliminați toate zonele oarbe prin instalarea corectă a oglinzilor laterale. Reglează oglinzile în așa fel încât să vezi tot drumul din spate, respectiv și mașina care se deplasează după tine.
Parcarea perfectă
În cazul parcării perpendiculare, pentru a evita impactul barei de protecție cu trotuarul trebuie să te orientezi cu ajutorul oglinzilor: marginea de jos a oglinzii trebuie să coincidă cu marginea trotuarului.
În cazul parcării paralele, pentru a evita coliziunea roților de bordură, atașează la baza parbrizului din față o bucată de bandă adezivă așa încât aceasta să coincidă cu linia trotuarului.
Cum treci corect printr-o băltoacă
Dacă nu ai cum să eviți o băltoacă și ești nevoit să treci prin ea, în primul rând – trebuie să reduci viteza. Însă, nu frâna când treci treci prin ea, pentru că mașina poate derapa. În plus, dacă treci prin băltoacă având viteză există riscul ca apa să ajungă la motor, iar mașina să se oprească.
Atunci când treci printr-o băltoacă mare, nu trebuie să încetinești repede. Apăsă pedala de frână de mai multe ori, deoarece frecare mecanică duce la ridicarea temperaturii, astfel apa se va usca.
Urmărește manevrele pe care le fac șoferii autovehiculelor înalte
Nu te limita să te uiți doar la mașinile din fața ta. Acordă atenție manevrelor pe care le fac șoferii autoturismelor mari, cum ar fi camioanele și autobuzele. Șoferii mașinilor mari văd mai bine drumul și pot cunoaște motivele blocării traficului.
Reglează corect oglinda retrovizoare
Există și unii șoferi cu experiență care nu știu că oglinzile retrovizoare pot fi reglate în două regimuri: de zi și de noapte. Astfel, poziția de noapte te ajută să eviți farurile orbitoare ale mașinilor din trafic.
Utilizarea frânei de mână
Șoferii începători știu regula potrivit căreia orice parcare trebuie să se finalizeze cu tragerea frânei de mână. Însă, pe timp de iarnă, există probabilitatea ca aceasta să înghețe, de aceea te poți limita doar la regimul Parking, în cazul cutiei automate și la punerea în viteză, în cazul cutiei manuale.
Ce faci dacă mașina din față încetinește
Dacă ești cu mașina pe un carosabil cu mai multe benzi – și ai posibilitatea să faci o depășire, ține minte următoarea regulă: În cazul în care automobilul din fața ta încetinește brusc, nu trebuie să te grăbești să îl depășești. Este posibil ca motivul acestei încetiniri să fie un pieton care traversează strada, un animal, ori orice altceva. Pentru a evita un accident, nu trebui să te grăbești să depășești!
Nu întoarce volanul din timp când ești în așteptarea unui viraj
Atunci când urmează să faci un viraj la stânga, de exemplu, dar ești pe loc, ți se pare normal să întorci volanul în direcția dorită din timp. Însă, nu este recomandat să faci așa. Există riscul producerii unui accident. De exemplu, în caz că vei fi lovit neașteptat din spate, vei fi aruncat pe contrasens.