Republica Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă. Guvernul a avizat negativ proiectul Partidului Șor, care prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, transmite IPN.
„Se discuta la nivelul Uniunii Europene să nu se mai treacă la ora de iarnă. Această discuție încă mai merge, nu s-a luat nici o decizie. Și anul acesta în UE va fi aplicată practica altor ani, adică o să trecem la ora de iarnă. Credem că trebuie să ne racordăm la aceleași practici”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.
Trecerea la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 22 septembrie, a marcat și sfârșitul verii, acesta fiind momentul în care ziua este egală cu noaptea.
În urmă cu aproximativ un secol, țările europene adoptau sistemul de trecere de la ora de vară la ora de iarnă. Acest lucru intra în vigoare pentru a economisi energie și pentru a crește numărul de ore în care persoanele beneficiau de lumină, iar oamenii care lucrau în agricultură se bucurau de această decizie.
Cercetătorii au avertizat pe parcursul anilor că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.