Interviu cu Ion Frunze, consilier raional Orhei
– Domnule, Ion Frunze, recent am fost șocat de informația în care se spune că “La inițiativa Deputatului Ilan Șor, Consiliul raional Orhei a decis să procure, iar primăriile și gimnaziile să distribuie cîte un ghiozdan cu rechizite școlare fiecărui elev a clasei întâi.” În prealabil cunoșteam că inițiativa vă aparține ca consilier raional, având chiar și un Demers înregistrat. Cum comentați aceasta diversiune ideologică?
– Este o inițiativă mai veche, preluată din alte mandate ce stau în spatele meu, sunt consilier nu la primul mandat, am o experiență de mai mult de 10 ani în Consiliu raional, de aceea procurarea agendelor, rechizitelor școlare și alte lucruri pentru copiii din cl.I și lansarea inițiativei ”Împreună educăm copii fericiți” este binevenită pentru întreaga societate.
Nu sunt obsedat, la inițiativa cui s-a dat curs demersului înaintat în preajma zilei cunoștințelor. Important a fost, cît mai multe persoane să participe la acțiunile înaintate de către mine pentru a atinge obiectivul propus, și anume, realizarea visului fiecărui copil, de a fi cel mai frumos școlar/școlăriță, cu cel mai deosebit ghiozdan și cu cele mai fericite priviri la 1 SEPTEMBRIE. Mai mult ca atît, ideea a fost ca să se implice cît mai mulți consilierii raionali, consilieri locali, primari, dar și pur și simplu oameni de bună credință, care au dorit să participe activ la această acțiune.
Observăm tot mai des o implicare activă, o trecere firească de la rolul pasiv de locuitor, cetățean, politician la cel activ, implicat în comunitate, ceea ce mă bucură enorm de mult și mă face mîndru de prerogativele pe care mi le-am propus în actualul mandat de Consilier raional. Un cetățean activ vede problemele zilnice ale Raionului ca oportunități. Fiecare problemă e un semnal că este nevoie de NOI, să acționăm și să participăm la viața publică, pentru mai binele tuturor, fapt pentru care le mulțumesc și pe această cale pentru implicare fiecărui orheian în parte.
– Unii locuitori ai raionului Orhei, văzând specificația „La inițiativa lui Ilan Șor „își creează impresia, că numai fugarul Șor gândește în numele întregului Consiliu raional, iar orice proiect social implementat în Orhei ar fi o donație din miliardul furat?
– Eficiența oricărei administrații publice fie raională fie locală aflate în slujba cetățenilor, este determinată de calitatea profesională a conducerii Consiliului raional, cât și a fiecărui consilier raional în parte. Consider că, fiecare consilier prin mandatul său este obligat să participe la implementarea și monitorizarea proiectelor sociale. Eu permanent am susținut deciziile consiliului, care sunt în beneficiul locuitorilor raionului Orhei, deși aici îmi permit să fiu de acord cu Dumneavoastră, nu întotdeauna este clară proveniența finanțării unor proiecte, care cel mai des sunt valorificate din bugetul Consiliului raional Orhei.
– De ce înmânarea ghiozdanelor procurate pe bani publici se desfășoară doar cu participarea liderilor Partidului Șor?
-Neapărat v-oi adresa această întrebare la următoarea ședință a Consiliului raional, din câte urmăresc pe pagina web al Consiliului de fiecare dată astfel de evenimente se transformă în acțiuni ale unui partid sau acțiuni corporative cu persoane străine pentru orheieni, deși dacă e să ne referim la acest caz, vă zic că este vorba de procurarea ghiozdanelor și rechizitelor din bani publici și era și un temei suplimentar ca consilierii raionali să mai discute cu cetățenii pentru ai auzi din prima sursă, atît problemele cu care se confruntă cît și propuneri de la cetățeni.
– Care ar fi propunerea Dvs la speculațiile politice a Partidului Șor.
– Nu am dus niciodată lipsă de idei, nu văd de ce ar trebui să fiu deranjat de speculații sau interese, scopul meu a fost expus în Demersul adresat Consiliului, pe de o parte, să vedem implicarea autorităților raionale / locale și altul să trezim interesul cetățenilor care au posibilitatea de a se implica sau de a ajuta. Mă bucur că am fost auzit!
– Ce puteți comenta despre drumul de la Vîșcăuți, de ce atâta zarvă în jurul acestuia?
– Mulțumesc mult pentru întrebare.
Aici pot să vă zic că, în Nota informativă al proiectului Deciziei nr. 10/15 din 10 decembrie 2020, Cu privire la aprobarea ”Programului privind întreținerea și reparația drumurilor publice locale de interes raional”, a fost introdus în tabelul nr. 2 așa poziții ca: 2-G 44 drum de acces spre satul Vîșcăuți, cu volumul alocațiilor de 6240 mii lei, deci peste 6 milioane de lei – drum de acces spre Vîșcăuți. Ca mai apoi aceasta să fie modificată prin Decizia nr. 3/8.1 din 02.04.2021, cu sintagma ”reparația drumului local din Primăria comunei Jora de Mijloc și Primăria satului Vîșcăuți”, adică reparația unui drum care nu există, cum se zice în popor ”să construim un drum pe șes/pe deal” între două sate! După care, am fost contactat de mai mulți locuitori ai satului Vîșcăuți care s-au arătat nemulțumiți de cele întâmplate și anume de ce se construiește drum acolo unde ei nu au nevoie! Respectiv, această problemă a fost discutată la ședința Consiliului raional din 03 august 2021, prin care s-a decis stoparea acestor lucrări! Iar în una din zilele imediat următoare la solicitarea vîșcăuțenilor m-am deplasat în localitatea respectivă pentru a discuta cu cetățenii vis-a-vis de problema creată. În urma acestor discuții, la care au fost peste o sută de oameni, am aflat că aceștia au venit cu un demers semnat de peste 420 de cetățeni! prin care solicită reparația drumului dinspre Susleni spre Vîșcăuți și nu alte drumuri ”pe cîmpii sau ogoare”, or, nu interesul cetățeanului este prioritar când vorbim despre eficiența banului public!? Probabil e cazul de ascultat ”vocea” localnicilor.
În acest sens, am asigurat cetățenii că voi întreprinde toate acțiunile pentru a redresa situația creată și de a profita și ei de un drum pe măsură, de altfel ca și ceilalți cetățeni ai Raionului Orhei, care la fel o merită, și anume, în temeiul Legii 436 privind administrația publică locală, am pregătit un demers semnat de consilieri privind convocarea în perioada imediat următoare a ședinței Consiliului raional și a include pe ordinea de zi a acesteia, alocarea/realocarea sumei de 5 milioane lei pentru repararea/construcția drumului de acces Susleni – Vîșcăuți. Totodată, țin să menționezi că, desigur, suma alocată nu este suficientă, dar deja pot demara anumite lucrări, la fel se poate de preconizat o parte din bani și pentru anul viitor (pentru anul 2022) și cu pași mărunți vom reuși cele necesare pentru fiecare orheian.
– Ce planuri aveți pentru viitor?
– Sunt consilier raional, neafiliat politic, da, am părăsit formațiunea politică din care făceam parte, dar am părăsit-o când aceștia erau la guvernare! Sunt o persoană de echipă, dar cînd interesele cuiva prevalează, prefer să mă abțin sau să fac un pas în urmă, ceea ce am și făcut la acea etapă. Din politică sigur nu plec și atât timp cît suntem solicitați de cetățeni – v-oi reprezenta interesele cetățenilor.
– Doriți ceva să le transmiteți cetățenilor?
– Vă mulțumesc pentru întrebările acordate și, neapărat țin să mulțumesc locuitorilor raionului Orhei care m-au susținut și abordat cu diferite probleme și le soluționăm împreună, asta o voi face și în continuare.
În aceeași ordine de idei, felicit cadrele didactice cu începerea noului an școlar.
Felicitări dragi Dascăli cu ocazia zilei cunoștințelor!
Felicitări dragi copii și părinți cu acest frumos eveniment!
Recunoaștem cu toții, am avut un an dificil, pandemia a redus multe doleanțe de ale noastre, dar să avem grijă de noi și în caz că nu avem interdicții de la medici să mergem să facem vaccinul împotriva pandemiei pentru a fi sănătoși și așa să ne ajute Bunul Dumnezeu.