În aceasta perioada, locuitorii de pe malul Nistrului se pot bucura de o privelişte care îţi taie respiraţia. Zeci de lebede şi raţe sălbatice pot fi văzute pe rîul Nistru.Potrvit ecologiştilor, fenomenul este unul neobişnuit, şi poate fi considerat drept urmare a încălzirii globale.Lebedele se simt în apele lor, în sensul direct al acestui cuvînt. Apa nu este îngheţată, în zonă patrulează poliţişii de frontieră, fapt ce scade riscul ca acestea să fie împuşcate de braconieri, iar oamenii le hrănesc.
Ecologiştii avertizează că lebedele care nu au mai migrat în ţările calde şi s-au oprit să ierneze în zona fluviului Nistru, sunt în mare pericol. Păsările sunt hrănite de oameni cu pâine iar asta le pune viaţa în pericol. Specialiştii recomandă celor care vin să admire lebedele să nu le aducă şi hrană nepotrivită.
VALENTINA JAMBA, preşedinte EcoSor: „Lor le place pâinea, mai ales înmuiată in apa, dar ele se îngraşă. Pasarea are funcţiile ei, iată ratele zboară si asa si lebedele. Fiind grasa nu poate zbura. asa cum in mediul natural”.
Totuşi, dacă oamenii vor să le aducă hrană, ar fi indicat să aducă seminţe. Cel mai bine ar fi ca păsările să nu fie hranite.
VALENTINA JAMBA, preşedinte EcoSor: „Desigur ca au mediul natural, krustacee si Nistrul are suficiente. Omul daca vrea sa le ajute sa nu dea paine ci grauntoase”.
În ultimii ani, tot mai des, lebedele rămân să ierneze pe fluviul Nistru. Legea interzice vânatul păsărilor migratoare iar amenzile sunt de până la 2 mii de lei.