Se pare că procesul judiciar Elena Palanciuc- CR Orhei devine unul cu barbă. Recent, a avut loc o nouă ședință de judecată, dar instanța nu se grăbește să facă lumină în cererea depusă de reclamant.
Istoria respectivă începu cu doi ani în urmă, când Ministerul Sănătății a inițiat concursul pentru funcția de director al instituției publice medicale „Spitalul raional Orhei”. Motivul era expirarea contractului de muncă a directoarei Elena Palanciuc, o femeie stimată și cu performanțe vădite în medicină. Dumneaei a dat dovadă de cunoștințele necesare pentru un administrator bun, câștigând concursul în fața concurentului său, Petru Știrbate, ex-deputat PLDM-PDM. În octombrie 2020, Ministerul Sănătății a remis un comunicat către CR Orhei prin care se solicită repunerea în funcția de director al spitalului raional a Elenei Palanciuc, ca câștigătoare a concursului profesional. Concomitent, Petru Știrbate a atacat în judecată Ministerul Sănătății pentru determinarea învingătorului concursului. Președintele raionului, Dinu Țurcanu, a suspendat procedura de includere în ordinea de zi a ședințelor aleșilor locali întrebarea despre recomandarea Ministerului Sănătății. Dinu Țurcanu n-a ascuns faptele că Știrbate i-a trecut de multe ori pragul cabinetului, solicitându-i susținerea, fapt neglijat de Palanciuc. În opinia lui, Dinu Țurcanu așteaptă hotărârea judecății referitor la contestația lui Știrbate. Elena Palanciuc spune că judecata cu Ministerul poate dura mulți ani, iar i se aduc prejudicii morale, profesionale și materiale, pe care speră să le recupereze din bugetul raional.
Cititorul se poate întreba. Dacă Palanciuc a câștigat concursul, la ce mai trebuie aprobarea CR Orhei. Simplu, acest organ statal e fondator al spitalului respectiv. Desigur că nu era de competența lui spre a organiza un concurs profesional în ramura medicinii. Consiliul Raional pur și simplu aprobă alocările financiare către instituția medicală. Dar nu s-ar putea ca spitalul raional să fie finanțat direct din bugetul republican? Aceasta o practica Țările Pribaltice, unde, demult, au fost lichidate așa-numitele consilii raionale. Organele de administrare publică de nivelul unu sunt gestionate direct din bugetul de stat. Reforma teritorial-administrativă e mult așteptată și la noi. Nu e un secret că politicul determină activitatea administrației locale. Prin banii contribuabililor faci politică în favoarea partidului de la conducere?