Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSA) organizează, în premieră, săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Campania de informare se fa desfășura sub genericul ,,Evitați cumpărarea ciupercilor din locuri neautorizate”.
De la începutul acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate 16 cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, dintre care şi doi copii, a menţionat pentru Radio Moldova, medicul igienist din cadrul ANSP, Vasile Odobescu. În această perioadă, comparativ cu cea similară a anului trecut, numărul cazurilor de intoxicaţie este mai mic, dar statistica rămâne oricum alarmantă.
„Cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele unde avem mai multe păduri, cum ar fi Orhei, Edineţ, Floreşti, Călăraşi, Ungheni. Principala cauză a intoxicaţiei cu ciuperci a fost consumul în alimentaţie a ciupercelor culese de persoane de sine stătător. O altă cauză a fost şi prepararea incorectă a ciupercilor în alimentaţie. Recomandările generale de consumare a ciupercilor sunt să consumăm doar ciupercile achiziţionate din locurile autorizate, să evităm procurarea ciupercilor de la persoane neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto, ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore, se consumă doar în stare tânără, suficient de bine preparate termic, nu se recomandă colectarea ciupercilor din găleţi, din pungi de plastic sau saci”, a spus Vasile Odobescu.
Conform datelor, anul trecut 180 de persoane au suferit intoxicaţii cu ciuperci, dintre care peste 40 de cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor.
În acest context, specialiștii ANSA vor merge pe parcursul acestei săptămâni în teritoriu pentru a discuta cu cetățenii despre riscurile consumului ciupercilor otrăvitoare, efectele nocive asupra sănătății și măsurile de acordare a primului ajutor în caz de intoxicații.
ANSA susține că nu există niciun test sigur la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.
Prin urmare, specialiștii au venit cu următoarele recomandări pentru a evita intoxicațiile cu ciuperci.
- Consumați doar ciuperci cumpărate în locuri autorizate;
- Evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
- Evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;
- Ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;
- Nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
- Ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute).
Potrivit specialiștilor, în cazul în care nu sunteți siguri dacă ciupercile sunt comestibile sau nu consultați o persoană competentă.
Pe parcursul săptămânii (3-9 octombrie) vor fi realizate activități de informare și comunicare tematică, discuții publice, instruiri, mese rotunde, seminare de instruire referitoare la riscurile consumului ciupercilor otrăvitoare.
Pentru informarea populației, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, au fost elaborate materiale informaționale tematice „INTOXICAȚIILE CU CIUPERCI”, care vor fi plasate în locurile publice aglomerate.