Sfârșitul anului vine cu bucuriile și realizările sale pentru toată lumea. Nu fac excepție nici bibliotecile din raionul Orhei. Luna decembrie timpul când privim în urmă să vedem ce am reușit și ne construim planuri de viitor. Și dacă e să ne referim la anul care pleacă, ne bucură nespus numărul serviciilor care le-am dezvoltat și implementat, proiectelor la care am aplicat și în care ne-am implicat.
Unul dintre ele este Programul Național LecturaCentral, inițiat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, scopul căruia a fost promovarea lecturii prin dezvoltarea competențelor de cultura lecturii, cultura informației, pentru minimizarea analfabetismului funcțional. În cadrul lui sunt organizate anual concursuri naționale susținute de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în colaborare cu Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO. Bibliotecile din rețeaua Orhei sunt participante fidele la aceste concursuri, excepție nefiind nici acest an. Din cele cinci concursuri anunțate în cadrul Programului Național LecturaCentral bibliotecile orheiene au devenit laureați la patru din ele.
La concursul „Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii inclusiv cu ajutorul tehnologiilor” locul I i-a revenit Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici”, Orhei pentru Festivalul de C(arte) la Orhei.
Biblioteca „Slobozia Doamnei”, filială a Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici”, Orhei, s-a clasat pe locul II pentru serviciul „Aventura literelor începe de acasă” la Concursul „Cel mai original program/proiect de promovare a lecturii în familie”.
„Cel mai reușit proiect/program/serviciu de implicare a bibliotecilor în promovarea valorilor europene” s-a dovedit a fi serviciul Book Time: EUROCLUB de la Biblioteca pentru Copii ,,Ion Creangă” Orhei, care s-a situat pe locul III.
Tot pe locul III s-a situat cititoarea Bibliotecii pentru Copii ,,Ion Creangă” Orhei Platon Maria-Magdalena la concursul „Cel mai activ cititor”.
Acestor biblioteci câștigătoare le-au fost decernate Testimonii de Laureat, semnate de reprezentantul Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO și directorul general al Biblioteci Naționale a Republicii Moldova, ceea ce constituie o mare reușită.
Aceste și alte succese sunt parte din viața Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici”, Orhei și bibliotecilor din rețea. Bibliotecile orheiene vor continua să participe la la diverse proiecte, prin intermediul cărora să promoveze cartea și lectura în rândurile membrilor comunității pentru a contribui la formarea unor cetățeni activi ai societății.
Stepanida ȚUGUI, directoarea BPR „A. Donici” Orhei