Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea a decedat la vârsta de 67 de ani, anunță Ministerul Culturii, prin intermediul unui necrolog în care „exprimă sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și sunt consternați astăzi de această veste tristă.”
Artistului plastic Andrei Mudrea s-a născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei.
„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească.
Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice, raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională.
Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg (Consiliul Europei). În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România.
Fie că e vorba de peisaje, de celebrele case mudriene sau de tablouri pictate în manieră postmodernistă, mesajul artistului, de un dramatism tulburător, de obicei este unul codificat, ascuns într-o metaforă.
Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.
Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.
Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și sunt consternați astăzi de această veste tristă…
Drum lin, maestre,
Ne veți lipsi!”, se menționează în mesajul de condoleanțe emis de Ministerul Culturii.