MUZEUL ORHEIAN: REALIZĂRI ȘI PERSPECTIVE

0
412

14 februarie este zi aniversară pentru Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Orhei care a împlinit 53 de ani de la înființare.

Cu această ocazie, conducerea instituției a organizat sărbătoarea alături de colaboratori, prieteni, în incinta Bibliotecii pentru copii „Ion Creangă”.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor culturale, precum și oameni pasionați de artă. Cei prezenți au adus urări de bine și sincere felicitări colectivului muzeului.

Evenimentul a debutat cu proiecții de film ce a pus la dispoziția oaspeților crâmpeie din activitatea muzeală, ce a luat avânt în ultimul timp.  Au urmat diverse ghidaje tematice, recital de poezie. Cei prezenți au fost surprinși de un recital inedit – ,,Un dialog la muzeu’’ din cartea muzeografului V. Cocarcea ,,Cugetările unui dac’’, în interpretarea micilor actori ai teatrului „Ghiduşarii” din s. Cucuruzeni, regizor Gheorghe Guriuc. Cu un frumos program muzical a evoluat ansamblul de acordioniști ai Școlii de Muzică Orhei, conducător artistic Leonid Gavriș.

Cuvânt de felicitare au avut reprezentanți administrației publice locale,  directorul Liceului Teoretic A. Russo din mun. Orhei, d-na Lilia Hacina, precum și alți oaspeți de onoare.

La 14 februarie 1969, în baza ordinului nr.82,  Ministerul Culturii al RSSM înființează Muzeul de Istorie și Studiere a Ținutului Orhei, care era amplasat în două camere în incinta Bibliotecii orășenesti.  Primul director al muzeului, cu structură de încadrare și salarizare, a fost numit Trofim Bracico, cu începere de la 20 mai 1969.

Azi, muzeul este amplasat în casa lui Mircea Bengulescu, fostul arhitect al orașului. Colecţia muzeului conține mai mult de 20 mii de exponate, cele mai valoroase fiind colecţiile de monede și carte veche.

Expoziția permanentă a muzeului este consacrată cercetărilor istorice și arheologice de pe teritoriul raionului Orhei.

Pe parcursul deceniilor Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei sa confruntat cu numeroase provocări, însă de fiacare dată a reusit să le depăşească cu success.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.