În ciuda tuturor demersurilor din ultimii ani de a reduce corupția în Moldova, obținerea permisului auto pe bază de „șpagă“ încă este actuală în țara noastră. Se pare că anumite „obiceiuri“ nu se uită niciodată, ba chiar s-au păstrat intacte până în zilele noastre. Așadar, în timp ce în unele raioane din țară, șoferii știu deja că nu pot obține permisul fără bani, alții contează pe „ajutorul“ dat de instructori pentru a trece proba traseului.
Puțini în Moldova trec examenul pentru obținerea permisului de conducere din prima dată, pentru majoritate este un proces lung și dureros.
Moldova, ocupă cel mai scăzut top în ceea ce privește procentul de reușită a examenelor la prima încercare. Statisticile arată că în țările europene până la 60% dintre elevi trec prima dată, în timp ce în Republica noastră aceste cifre sunt de 3-5%.
Cu siguranță, cei mai mulți tineri din zilele noastre vor să conducă o mașină. Așadar, după ce au ajuns la vârsta potrivită, tind să meargă la o școală de șoferi cât mai curând posibil pentru a obține râvnitul permis de conducere. Cu toate acestea, nu toată lumea reușește să treacă examenul final.
La trecerea examenul teoretic nu sunt probleme, întrucât întregul proces are loc sub monitorizarea camerelor video instalate în sălile de clasă. Mai mult, testul teoretic este susținut pe un computer, acesta determină și rezultatele muncii. Aici factorul uman este complet exclus.
Recent, cetățenii țării s-au plâns că este practic imposibil să treci un examen practic pentru obținerea permisului de conducere, iar examinatorii, „doboară în mod deliberat” solicitanții pentru râvnitul Permis, așa cum se spune, „ la prima cotitură “.
Mai mult, majoritatea celor care nu au dat un astfel de examen recunosc sincer că inspectorii-examinatori le-au sugerat în mod repetat că „îl puteți trece cu ușurință” – totul depinde doar de preț.
De ce este corupția atât de înrădăcinată în procesul de examinare a permisului de conducere? Cum să oprești această practică rușinoasă pentru țara noastră, economisind în buzunarul fiecărui viitor șofer, în medie, 400-700 de euro?