fbpx
21.6 C
Chișinău
15 iunie 2024

Se va extinde Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași la Orhei ori nu, ce scrie presa din Romania

- Publicitate -

Fostul ministru al Justiției și actualul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader, este acuzat de reprezentanții studenților că se implică în jocuri politice controversate cu reprezentanții unui partid prorus din Republica – Partidul Șor – și vrea să deschidă o extensie a universității pe care o conduce la Orhei, relateaza G4media.ro.

Afacerea comportă mai multe mize importante, mai toate în favoarea formațiunii prorusești de la Orhei pe plan local și național. Partidul parlamentar Șor este condus de oligarhul fugar moldovean, Ilan Șor, condamnat deja în primă instanță în dosarul „Furtul Miliardului”, atunci când un miliard de dolari s-a evaporat, între 2012-2014, din sistemul bancar moldovenesc chiar sub nasul Băncii Naționale a Republica Moldova (BNRM).

Formațiunea face parte în prezent majoritatea prorusă din Parlamentul de la Chișinău, fiind aliată cu Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon. Ilan Șor a fugit din iunie 2019 în Israel, de unde își conduce partidul.

Partidul Șor are în prezent nouă deputați în Parlament, dar mai controlează de facto încă șase din fracțiunea Pro Moldova, formată din traseiști desprinși de la Partidul Democrat (fostul partid al oligarhului Vlad Plahotniuc). Doi dintre deputați săi au fost ridicați zilele trecute din Parlament, fiind acuzați în dosarul „Furtul Miliardului” și concesionarea Aeroportului Chișinău.

Miza afacerii dubioase este deschiderea extensiei Universității Alexandru Ioan Cuza de la Iași într-un oraș mic de provincie, de nici 35.000 de oameni, conform statisticilor oficiale, în timp ce întregul raion (județ – n.r.) Orhei are un pic peste 100.000, comparabil cu orașe din România precum Botoșani, Satu Mare sau Râmnicu Vâlcea.

Filiala și toate costurile logistice ar urma să fie suportate de Partidul Șor care și-ar face un capital de imagine în plus pe această chestiune. Atât la nivel local local, cât și la nivel național, acolo unde se poate lăuda chiar și cu o conlucrarii cu România pe această filieră, stat membru al UE.

În primul rând, studenții din Orhei ar putea obține facil o diplomă recunoscută direct la nivel european, iar în al doilea rând, Partidul Șor s-ar putea lăuda cu oprirea fenomenul exodului studenților din Republica Moldova, fără ca aceștia să mai meargă la studii în România.

Acest lucru ar da un plus de imagini nu numai în rândul populației în vîrstă din Orhei, votanți constanți ai Partidului Șor, dar ar atrage și segmentul tânăr.

În marea lor majoritate, studenții basarabeni care vin la studii în România rămân în orașele unde fac facultatea și nu mai revin în Republica Moldova, pe fondul lipsei de perspective profesionale și pauperizare constantă a populației din Republica Moldova.

În perspectiva în care se profilează deja ca în următoarele luni Republica Moldova să aibă alegeri parlamentare anticipate, în cazul unei reușite a acestei afaceri cu Iași, Partidul Șor ar mai putea adăuga pe agenda electorală și acest punct.

Nu este prima dată când PSD și apropiații săi încearcă să facă punți cu partidele de stânga din Republica Moldova în schimbul voturilor. În trecut, Liviu Dragnea a făcut o serie de jocuri de acest timp cu oligarhul Vlad Plahotniuc, în prezent fugar și el și aliat politic al lui Ilan Șor.

Pâine, circ electoral și un Robin Hood sovietic

Mai mult, Partidul Șor este cunoscut în Republica Moldova ca fiind formațiunea care face cele mai multe pomeni electorale în timpul campaniilor electorale. Cum mulți din orheieni au și cetățenia română, aceștia ar putea servi la comandă ca bază electorală și pentru PSD, formațiune care l-a susținut pe Toader în trecut.

Mai mult, Partidul Șor are deschise în Republica Moldova sute de „magazine sociale” care vând în special bătrânilor și persoanelor nevoiașe produse alimentare de bază de proastă calitate, dar ieftine. Astfel, Partidul Șor prin aceste manevre de reduceri la alimente își asigură voturile populației sărace din Republica Moldova.

În ciuda faptului că este suspectul principal în „furtul miliardului”, Ilan Șor se bucură de o mare popularitate locală, pe principiul unui „Robin Hood” de conotație sovietică, care a furat din avut statului, dar care împarte „prada” sub formă de investiții locale și un trai mai mult consătenilor lui din Orhei. Printre cele mai mari proiecte ale sale se numără asfaltarea drumurilor principale din Orhei și deschiderea unui parc de distracții numit „Orhei Land”.

Ilan Șor promite renașterea colhozurile sovietice ca model de dezvoltare în Republica Moldova, dar în același timp Șor a promis într-un discurs public în noiembrie 2018, că „fiecarea orheian va trai ca în Monaco”.

Cum a început povestea: propuneri a la russe

Toată această afacere ce se pregătește între Tudorel Toader și Partidul Șor a început săptămâna trecută, după ce președintele raionului Orhei din Partea Partidului Șor, Dinu Țurcanu, s-a întânit la Iași cu Tudorel Toader și au discutat această afacere.

Dinu Țurcanu este un traseist politic, în trecut a fost secretarul general al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), condus de Iurie Roșca, un personaj politic cameleonic din Republica Moldova, care după ce ani de zile, în anii 2000, a fost liderul mișcării unioniste din Republica Moldova, s-a devoalat apoi ca fiind în fapt un agent al Kremlinului, astăzi fiind una dintre principalele portavoci ale agendei rusești în Republica Moldova.

Dinu Țurcanu a fost cursant al Centrul de Studii NATO, București, dar ulterior a trecut în tabară politică a partidului prorus al lui Ilan Șor. Țurcanu și-a făcut studii la Universitatea din Craiova și apoi la SNSPA din București. Are și cetățenie română.

Țurcanu le-a propus lui Tudorel Toader și Prorectorului pentru strategie, dezvoltare instituţională şi personal al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Corneliu Iațu înființarea unei extensii a filialei din România la Orhei pentru ca tinerii studenți de acolo să poată beneficia de programe de studii universitare, de licență sau master.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are în prezent două extensiuni în Republica Moldova, una la Bălți, înființată în anul universitar 2010-2011 și una la Chișinău, care funcționează începând cu anul universitar 2016-2017. Cele două orașe sunt primele din Republica Moldova ca mărime, în timp ce Orhei este al 9-lea.

Acuzațiile studenților la adresa lui Tudorel Toader

Liga Studenților de la Iași a denunțat această manevră care se pregătește la Orhei de către către Tudorel Toader.

„Extensiunea nu ar crea noi oportunități de care pot beneficia tinerii din această regiune, accesând programe de studii universitare de licență sau master, ci dimpotrivă, i-ar priva de posibilitatea accesării acestor programe direct la Iași. Înființarea noii extensiuni ar fi scuza perfectă pentru ca Universitatea să reducă și mai mult numărul de locuri pe care-l oferă deja studenților etnici români care doresc să-și continue studiile universitare la Iași, în contextul în care unele specializări nu au nici măcar un loc pentru studenții etnici români, încurajând un scenariu al descentralizării academice, care nu duce decât la separarea studenților și la limitarea posibilității acestora de a-și afirma identitatea națională”, precizează Liga Studenților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Studenții îl mai acuză pe Tudorel Toader că ar fi folosit, în alegerile locale din 2020, imaginea universității pentru a sprijini candidați ai PSD la Primăria și Consiliul Județean Botoșani, dar și de faptul că ar fi blocat organizarea Congresului profesorilor de istorie și limba română, dedicat promovării istoriei și culturii românești în special în Basarabia, Bucovina de Nord și celelalte teritorii istorice. Aceștia l-au acuzat chiar și de atitudine proruse prin astfel de manevre menite să stopeze orice inițiative ale studenților ieșeni în Republica Moldova.

 

Trebuie citit

Promisiune realizată! Usatîi a transferat câte 10 mii de euro pentru fiecare dintre cei trei copii ai ofițerului Igor Ciofu

Publicitate politică Promisiune realizată - Renato Usatîi a transferat câte 10 mii de euro pentru studiile celor trei copii ai ofițerului Igor Ciofu, omorât acum...

După renovare, stadionul din Pârlița „nu se mai odihnește”

În perioada caldă a anului,  cei peste 3300 de oamenii din satul Pârlița, raionul Fălești, vor fi văzuți mai des pe stadion, loc de...

Sacrificiul eroilor nu poate fi uitat

https://www.youtube.com/watch?v=vDy3WF1nQFs În cimitirul satului Seliște și-a găsit liniștea veșnică un erou al neamului românesc, Grigore Godoroja, căzut în luptele cu agresorii ruși la 8 iunie...

Discursul de ură și instigare la discriminare în an electoral: consecințe și soluții

La 20 octombrie 2024, în Republica Moldova, se vor desfășura alegeri prezidențiale, concomitent cu referendumul pentru revizuirea Constituției privind aderarea țării noastre la Uniunea...

Cele mai recente știri

Promisiune realizată! Usatîi a transferat câte 10 mii de euro pentru fiecare dintre cei trei copii ai ofițerului Igor Ciofu

Publicitate politică Promisiune realizată - Renato Usatîi a transferat câte 10 mii de euro pentru studiile celor trei copii ai ofițerului Igor Ciofu, omorât acum...

După renovare, stadionul din Pârlița „nu se mai odihnește”

În perioada caldă a anului,  cei peste 3300 de oamenii din satul Pârlița, raionul Fălești, vor fi văzuți mai des pe stadion, loc de...

Sacrificiul eroilor nu poate fi uitat

https://www.youtube.com/watch?v=vDy3WF1nQFs În cimitirul satului Seliște și-a găsit liniștea veșnică un erou al neamului românesc, Grigore Godoroja, căzut în luptele cu agresorii ruși la 8 iunie...

Discursul de ură și instigare la discriminare în an electoral: consecințe și soluții

La 20 octombrie 2024, în Republica Moldova, se vor desfășura alegeri prezidențiale, concomitent cu referendumul pentru revizuirea Constituției privind aderarea țării noastre la Uniunea...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.