ANUNȚ

0
124

În privința inițierea procedurii de Evaluare a Impactului asupra Mediului pentru
activitatea planificată „Co-incinerarea deșeurilor nepericuloase în cuptorul de ciment al uzinei „Lafarge Ciment Moldova” SA”„Lafarge Ciment Moldova” SA, în calitate de inițiator al proiectului “ Co-incinerarea deșeurilor nepericuloase în cuptorul de ciment al uzinei „Lafarge Ciment Moldova” SA, anunță publicul interesat, despre demararea consultării publice a proiectului Programului de realizare a evaluării impactului asupra mediului, în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, stabilită prin art. 19 din Legea nr. 86 din 29 mai 2014 privind evaluarea impactului asupra mediului.
Proiectul propus prevede substituirea parțială, în procesul de producere a cimentului, a combustibililor fosili cu deșeuri care fac parte din categoria nepericuloase cu scopul de a minimiza impactul deșeurilor stocate asupra mediului și a micșora consumul de resurse energetice neregenerabile.
Principiul de operare cuptorul de ciment are ca scop crearea unui mediu de temperaturi înalte, favorabil pentru clincherizarea făinii și obținerea unui produs conform standardelor stabilite. Datorită caracteristicilor acestui proces de producție (temperaturi ridicate, răcirea bruscă a gazelor de ardere, filtrarea gazelor) valorificarea energiei din deșeuri reprezintă o metodă sigură de gestionare a deșeurilor care se aplică pe scară largă la nivel European.
Astfel, în vederea consultării proiectului Programului de realizare, a cererii de evaluare prealabilă a impactului asupra mediului și a Deciziei nr 10/765/2023 din 01 august 2023, emise de Agenția de Mediu, se pune la dispoziția publicului interesat accesarea informației aferente prin următoarele metode:
– accesarea materialelor în format electronic: www.pro-mediu.md, www.lafarge.md.
– accesarea materialelor pe suport de hârtie: or. Chișinău, str. Cărpiana 50, of. 208 sau str. Vadul lui Voda 21/1, or Rezina, str.Viitorului-1.
– primăria or. Rezina: str. 27 August 1989, nr.1.
Publicul interesat, din data publicării prezentului anunț, poate înainta în formă scrisă, comentarii/observații justificate și relevante la conținutul proiectului Programului de realizare a evaluării impactului asupra mediului în termen de 30 de zile.
Comentariile se pot depune direct la sediul sau transmise în adresa inițiatorului, administrației publice locale, cât și autorității competente pentru protecția mediului responsabilă de coordonarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului a activității planificate/proiectului.
Alte informații de contact: info@pro-mediu.md, ana.gavrilenco@lafarge.com, tel. 079871342/068022203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.