Dublă sărbătoare sub Tricolor la Orhei

0
498

Anul acesta sărbătoarea Marii Uniri la Orhei a decurs în mod neobișnuit. Fără marșuri unioniste, concerte, Hora Unirii lângă monumentul Domnitorului Vasile Lupu din centrul orașului, reprezentanții artistice…

Un grup de patrioți ai neamului s-au întrunit la placa comemorativă a clădirii, unde la 25 martie 1918 deputații Zemstvei Orheiene au votat Unirea cu Patria-Mamă, România.

După câteva discursuri istorice aplauzele s-au îndreptat spre Protopopul de Orhei al Mitropoliei Basarabiei, Sergiu Matei. Acesta a completat agenda locală a sărbătorii cu o lansare de carte patriotică despre care se crede că va fi surpriza anului la Orhei. Cei prezenți au prețuit calitatea spirituală a versurilor pe care recitindu-le simți retrăirile sufletești a unui bun creștin și patriot de excepție după cum este preotul Sergiu Matei.

Sărbătoarea tuturor românilor de pretutindeni n-a fost influențată partiinic. Dar rămâne neînțeleasă poziția celor de la PAS Orhei, care au ignorat evenimentul. Și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, cu toate că a emis un mesaj de sărbătoare, relațiile frățești dintre românii de pe cele 2 maluri de Prut le-a transformat în „de parteneriat”.

În condițiile pandemice actuale evenimentul, în opinia participanților, a fost unul dublu și i-a mobilizat spre noi acțiuni patriotice ce țin de identitatea noastră de neam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.