E vorba de fosta clădire a Zemstvei Județene, unde la 25 martie deputații regionali au votat Moțiunea de Unire a Basarabiei cu Patria-Mamă, românia. De la ocupația orașului la 6 aprilie 1944 de către trupele armatei roșii edificiul a servit activiștii structurilor bolșevice din teritoriu, inclusiv organelor comsomoliste, de pioner, miliției ș.a. În ultimii ani până la acapararea puterii locale de către gruparea criminală Șor aici și-au făcut studiile elevii liceului „Ion Luca Caragiale”. Cu toate că clădirea se află în nemijlocita apropiere de sediul primăriei Orhei se pare că responsabilii publici, s-ar bucura de prăbușirea cât mai urgentă a acestui monument de istorie și arhitectură din secolul XIX.
Localul fostei Zemstve prin dispoziția ex-primarului Ilan Șor a fost transmis în gestiunea Secției Comunal-Locative, devenind un depozit de materiale și de guzgani. Din când în când câte un patriot al neamului românesc mai depune câte o floare la placa comemorativă, ce împreună cu 2 tricoloruri amintesc despre marea importanță istorică a clădirii.
La finele anului trecut primăria Orheiului s-a lansat cu o inițiativă de-a reconstrui clădirile ce denaturează aspectul urbanistic al municipiului. Mulți s-au gândit că în sfârșit perla Orheiului, ce după monumentul Domnitorului Vasile Lupu, e a doua carte de vizită istorică din localitate, va fi în sfârșit restaurată. Spre marea dezamăgire au fost doar vopsiți pereții câtorva edificii din centrul orașului.
La moment cât administrația locală va fi predominată de persoanele cu interese putiniste, românofobe, antieuropene viitorul Casei Zemstvei e unul incert. Și mai ales că orheienii, care se consideră patrioți ai valorilor spirituale ale neamului se arată iresponsabili în procesul de protecție acestei rare comori istorice.