In memoriam – AM PIERDUT O COLEGĂ, UN PROFESIONIST

0
928

Cu durere în suflet am aflat despre trecerea în neființă a fostei colege de breaslă Silvia Suruceanu. Timp de circa 10 ani dumneaei a fost prezentatoarea celui mai popular post de radio local al ultimului deceniu de existență al Moldovei Sovietice. Munca de creație a fost înalt prețuită de Compania de Stat „Teleradio Moldova” cu diplome de învingător al întrecerii republicane. Timp de mulți ani la ora 6:30, dimineața, de 3 ori pe săptămână practic toți orheienii stăteau cu urechea la difuzoarele instalate prin fire în fiecare casă. Știrile prin vocea crainicei Silvia Suruceanu au mobilizat populația în avântul Mișcării de Eliberare Națională, luptei pentru limbă, alfabet, independența R. Moldova. În pofida apostrofărilor parvenite din partea comitetului raional al comuniștilor, dar și a executivului raional sub președinția comunistului V. Bobeico, redacția radio a servit intereselor populației, dar nu al demnitarilor. Pe ușa cabinetului 21, din fosta Casă a Sovietelor, unde era dislocată redacția, stătea inscripția „Radiodifuziunea independentă din Orhei”.

De rând cu soțul său, maiestrul Andrei Suruceanu, doamna Silvia Suruceanu, absolventă a Institutului de Arte a regizat multe din manifestațiile patriotice la Orhei. Inclusiv cele cu dublarea interpretativă a repertoriului patrioților a întreg neamului românesc, Doina și Ion Aldea Teodorovici, cu care familia Suruceanu erau buni prieteni.

Știrea despre decesul subit al fostei colege Silvia Suruceanu, m-a amărât mult. Condoleanțe copiilor Andrian și Andriana. Părinții voștri au zbor lin în ceruri că ați devenit adevărați patrioți.

Au afișat o condoleanță și cei de la CR Orhei în numele președintelui raionului Dinu Țurcanu. Și-a amintit, răsfoind biografia de muncă a doamnei Silvia Suruceanu că a deținut funcțiile de director al palatului orășenesc „La Steaua”, specialist la secția raională de cultură, la biblioteca „A. Donici” și … atât. Nu comentez. Iar Silvia Suruceanu a scris istoria la radio. Istoria Renașterii Naționale.

Dumnezeu s-o odihnească în pace.

Cu profundă prețuire, Vasile Roma, ex-redactor al radiodifuziunii raionale Orhei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.